Thursday, February 16, 2017

FHtripping: Sumatera Barat,Indonesia

Hai & assalamualaikum people! hehe this is so highly requested entry ever (poyo je) haha takde ah memain jerp. I'm gonna share the tips and trick, as well as my personal experience 4 my Sumatera Barat, Indonesia trip!

1.Tour Guide is a must!
Lepas je touch down dekat airport Pekan Baru, kiteorang dah siap deal dengan sorang tour guide ni. Pastu kiteorang decide untuk pergi terus Bukittinggi which took approximately 7 until 8 hours by van. Abang tu cakap kalau ada highway macam kat Malaysia, 2 jam pun boleh sampai dah sebenarnya. Lepas 5 jam, kiteorang stop dekat satu tempat ni sebab time tu dah malam & since jalan kat sana pun boleh tahan bahaya hahah cara diorang bawak kereta ok la sebab ikut speed limit(mmg berhemah habis la) tapi sebab takde highway, pastu berbukit-bukau, jalan dengan lobang2 haa duduk dalam tu mmg boleh bawak gaduh, tu yang sampai 7-8 jam nak sampai Bukittinggi. Abang tu drive memang takleh challenge la, kalau Malaysian bawak hmm tak tau la den nak kato hahah, jalan dia lagi teruk daripada jalan dekat Bukit Putus nak sampai Kuala Pilah (before ada highway Lekas) Kiteorang stop dekat Paya Kumbuh & tempat tu betul2 belakang bukit batu, tapi seram la kalau bayang bukit tu runtuh ke apa ke en. Scenery ceni sesuai la nak cari ketenangan ke ilham ke nak tulis novel ke 


2. Amayyyzing scenery
Masa otw nak pergi ke Bukittinggi, kiteorang stop dekat Puncak Lawang. Dekat sana, boleh tengok betapa besarnya Danau Maninjau (yesss besar gila!) as well as sulfur dalam tasik semua boleh nampak! Kat sini takde satu tempat pun view tak lawa hehe, and nak sampai Danau Maninjau ni pun jalan dia berbukit-bukit, ha'ah cam nak pergi Cameron tapi cerun dia tinggi lagi la hahah seram wok. Sebab tu tour guide kena ada, kalau drive sendiri possibility nak sesat tu tinggi. View dekat Janjang Koto Gadang pun lawa, sini orang panggil The Great Wall Of Koto Gadang, takyah pergi jauh2 sampai China, sini pun ada hehe majority orang minang yang duduk sini, bahasa diorang pun lain sikit, payah nak faham. Sampai dekat Bukittinggi, tempat wajib pergi untuk tengok view, Ngarai Sianok. Bukittinggi ni cam another version of Cameron. Sejuk allll the time! & Tempat nak makan pun view lawa lawa u_u

yep ni tempat makan, tapi yang ni cam restaurant western sikit, diorang tak serve makanan kampung tapi tengok la view dia :') rasa nak tinggal sini je (exclude the ducks) (dUCk scarf nak la)



3. Foodie
Like I said in my previous post, makanan dia super duper nice! (98% masakan kampung!) If Malaysia ada sambal belacan hahah tapi they have something better than that!!! unbelievable sambal ijo (sambal hijau) sedap gilaaaaaa & pedas, tak sambal la kalau tak pedas. Pastu cara diorang hidang pun lain tak macam makan nasi campur dekat kedai mamak sini. Dekat sana, diorang hidang semua jenis lauk yang ada kat kedai tu, atas satu meja, pastu yg mana kita usik je dia charge. Kalau tak usik takde la dia charge. Harga pun tak mahal, sebab kiteorang dalam 5 orang, setiap kali makan dalam 250k IDR. Yes, dalam mission cari kedai makan sedap pun tour guide memainkan peranan hehe. I even found a food which came with a weird name; Bika Talago tapi nama lain dia kuih norako (neraka) hahah it was actually a typical lempeng je tapi diorang panggil kuih neraka sebab lempeng ni dibakar atas hot pot, bakar lak guna kayu memang tradisional la cara nak masak, seksa gak la tengok diorang nak maintain kan bara api semua tu. Kedai Bika Talago ni ada satu je dekat Indonesia, betul2 tepi jalan raya padang-bukittinggi. Tak silap sekeping 3 ribu kot which is equivalent to MYR 1. Kalau beli 10 pun tak rasa menyesal. Eventhough cecah 30 ribu hihihi boleh bayar down payment kereta sebijik hihi andddd not to forget, Bakso!! Semua bakso dekat sini sedap, semua kedai Bakso! Since it is originally from here en. Yep, bakso pun wajib rasa!


4. Irresistible shops
Dekat Pasar Aur Kuning, kalau nak cari telekung ke, any typical souvenir cari je dekat sini. Concept dia cam Jalan TAR, KL. Lebih kurang la, harga telekung dekat sini dalam 30k IDR kot tapi kakak jual tu cakap diorang amik dari Bandung telekung2 tu. Sumpah cam semua benda kat sini murah. Tbh, we didnt feel like going back at all?! Ada satu kedai kain ni pun boleh tahan la; Satu Karya. Diorang jual original songket yes originally orang minang yang buat. Kakak tu kata, kalau ikut adat, orang perempuan minang ni selagi tak pandai tenun kain (pandai sikek) selagi tu takleh kahwin hehe same goes to lelaki, diorang kena pandai mengukir. If I was a minang girl, memang tak kahwin dah kot?! Hahah tengok diorang kira benang yang sampai seribu tu pun takleh pergi dah :')


Eventually the trip was soooo fun! Yep boleh belajar adat orang minang kat sana. Ada satu rumah tu en, siap memang khas untuk cerita pasal mitos Batu Angkek-Angkek. Tahla mitos dia cam tak logik pun ada, batu tu asal dia berat gila & takde orang boleh angkat kalau tanpa niat. Tapi, whoever yang angkat dengan niat je batu tu akan terangkat, which also means, hajat yang dia niatkan tu akan termakbul? hahah ridiculous right. Yguys should really google what Batu Angkek Angkek really is! Adios, write soon! 
p/s: Padang airport is the nearest one to reach Bukittinggi. It only takes 2 hours (instead of 8 hours)

No comments:

Post a Comment